[O2] 1,8 TSI Wrażeń kilka.........naście

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirek19
    Classic
    • 2009
    • 33

powiedzcie mi jedno: walnęło śniegiem, czyli teraz niezbyt dobrym rozwiazaniem będzie umycie autka na myjni i przyjazd do domu do nieogrzewanego garażu w celu wywoskowania (nie robilem tego jeszcze bo to nowiutkie, miesięczne autko). mam pytanko: w moim miescie są dwie myjnie ręczne. jedna i druga ma dziwna metode woskowania,tzn po umyciu auta spryskują auto woskiem w sprayu, zostawiają je na 5-10 minut i potem karcherem zmywaja i osuszaja. co sądzicie o tej metodzie? warto ją zastosowac? zabezpieczy to lakier na zimę? no i czy nie jest to inwazyjne dla lakieru? teraz przyszła taka pora ze nie mam jak wywoskowac auta, chyba ze jakos mi sie uda dogadac z włascielem myjni zebym sobie na ich myjni 2,3h wywoskowal recznie wozik... ale jakos nie widze zeby byli ugodowi.... co o tym wszystkim sądzicie?
  • Macko
    Drive
    S_OCP Member
    • 2008
    • 69

Witam.

Po prawie trzech miesiącach odebrałem Octavie 1,8 TSI Combi Elegance.
    Auto ma sporo opcji:
    - Wielofunkcyjna skórzana kierownica + obsługa GSM
    - Przygotowanie pod telefon GSM III - bluetooth + uchwyt
    - System siatek w komorze bagażnika
    - Popielniczka i uchwyt na 1,5 l butelkę z tyłu
    - Siatka odzielająca przestrzeń bagażową od przestrzeni pasżerskiej
    - ESP + HHC
    - Podgrzewane fotele przednie
    - Podwójna osłona przeciwsłoneczna
    - SunSet - tylne szyby o wyższym stopniu przyciemnienia
    - Czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
    - Reflektory ksenonowe
    - Przednie reflektory przeciwmgielne z funkcja Corner
    - Light Assistant
    - Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej.

Czego brak albo co wkurza po kilku dniach i 1 000 km
    - DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesny :-(
    - Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
    - Brak biksenonów - przy ksenonowych swiatłach mijania włączenie długich daje taki sobie efekt.
    - Taki śmieszny minus - tapicerka/ plastiki albo czarne albo kremowe - Sporo jeżdże z dzieciakami i po porcie więc jasne odcienie odpadają. Ale na czarnym też nieżle widać każdy paproch i kurz. Mogliby zapodaj jakieś szarości.
    - Mały zbiornik paliwa.
    - Badziewne radio

Mimo paru minusów generalnie auto mi się podoba - jest niepozorne na zewnątrz ale potrafi nieżle pojechać. Szkoda, że 2,0 z turbiną jest tylko z RS. Na auto firmowe RS jest taki sobie - widać, że typ bardziej sportowy i szef niekoniecznie dobrze to odbiera :-)
    Auto wygląda na solidnie wykonane, zawiesznie mozna by rzec jędrne, jeździ sie bardzo fajnie. Generalnie wyposażenie mimo paru braków jest ok. Spalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi :-) W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.

Osobny temat to goście nazywani specjalistami d/s sprzedaży
    - Jak zamawiałem auto to sie dowiedziałem za maxi dot występuje z polskim językim
    - Kiedy odbierałem auto i zaptałem jak wejść do setup, żeby poustawiać różne pierdoły to się dowiedziałem, że maxi dot różni sie od "komputera" w ambiente tylko wielkością wyświetlacza. Jak po 30 sekundach wszedłem do menu to pan był bardzo zdziwiony jego zawartością.
    - Na temat wbudowanego zestawu bluetooth - zero wiedzy - na szczęście elektryk bardzo kumaty /widać że lubi to co robi i jeszcze dodatkowo ma wiedze/ i pare spraw się wyjasniło.
    Przed odbiorem auto przeczytałem dośc pobieżnie instrukcje i generalnie byłem lepiej przygotowany niż specjalista :-)

To tak na szybko - jak ktoś ma jakies pytania to proszę bardzo.
    Pozdr.
    Macko

Komentarz

• milleniusz
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2008
      • 186

Specyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.

Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))

Pozdrowienia!

Komentarz

• jlupino
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 362

Zamieszczone przez Macko
        - DSG - jeżdże też Passatem 2,0 TDI 170KM DSG i brak opcji DSG przy TSI jest bolesny
        Zamieszczone przez milleniusz
        Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało.
        Ja mam 4-ro biegowego hydrokinetyka którego bardzo sobie chwalę,i nastepny wóz też bedzie z DSG.Tylko co tu kupić skoro ani 1.8,ani RS z DSG nie występują a diesla np:nie chcę.Tutaj przychodzi mi na myśl albo passek 2.0T,którego kradną,albo altea model bodajże FR z tym samym silnikiem i dsg-owską skrzynką.Pozostaje jeszcze golf,ale ten to i mały i kradną.Tak,ze chyba nie ma u nas za dużego wyboru jesli chodzi o tę skrzynie.Oczywiscie ze spalaniem u mnie ponizej 10-ciu litrow to udaje mi sie zejść tylko na trasie (9,2l przy dynamicznej jeżdzie).W miescie normalnie od 10,5-12 litrów.

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:10 ]
        2.0 fsi bez turbiny to też nie to. :wink:

[ Dodano: Wto 08 Kwi, 08 02:12 ]
        Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))
        Tak jak piszesz.To spalanie jest tego warte
        Jaro

Komentarz

• maciejk77
          Drive
          • 2007
          • 88

W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12.
          Trasami szybkiego ruchu to mozna i zejsc do 8
          Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecej

Zamieszczone przez macko
          Spalenie zależy w dużej mierze od ciężkości nogi W typowo miejskim ruchu cięzko sie zmieścić poniżej 10,5 l - no ale srednia wychodzi jakie 25-30 km/h.
          Wszystko zalezy co znaczy "typowo miejski". Jezdzac wczoraj typowo miejsko bylo 9,2 l. Dodam, ze swiatel i korkow bylo niewiele, a srednia predkosc podobna. A jak noga ciezka to te srednie spalanie idzie gwaltownie do gory.

Specyfikację i parametry, to wszyscy tu znamy. To, iż Octavia jest solidnie wykonana również. Bardziej tu kolegów interesują wrażenia z jazdy i takie tam.
          O solidnosci to ja wiem z forum Wymienili mi juz przekladnie kierownicza bo cosik stukala przebieg 4000km. Tak poza tym jezdzi
          Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• awiacek
            Ambiente
            • 2007
            • 152

Re: Wrażeń kilka.........naście

- Dostać adapter do jakiegoś nowego telefonu to marzenie ścietej głowy. Zamawiając auto z blutooth nie spodziewałem się, że dostane uchwyt - tyle, że niewiele z tego wynika. Brak adaptera jest o tyle dotkliwy, że system nie może zczytać kontaktów przez bluetooth z telefonów z symbianem. Można tylko wybierać głosowo telefon podając numer telefonu (po angielsku) Książka tel, ostatnio odebrane, wybrane, nieodebrane - empty.
            Może to ci pomoże.

Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.

Komentarz

• Macko
              Drive
              S_OCP Member
              • 2008
              • 69

Re: Wrażeń kilka.........naście

Może to ci pomoże.

Ja osobiście nie mam zestawu Bluetooth i nie mogę tego sprawdzić czy to działa i jak.
              Dzięki.
              Soft zainstalowany - działa.
              Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
              Jeszcze raz wielkie dzięki.[ Dodano: Wto 15 Kwi, 08 16:06 ]

Też mi brakuje DSG i następne auto prawie napewno będzie ją miało. W mieście, jak mi sie chce i jak nie ma jakichś wielkich korków, potrafię zejść do 9 litrów (dystans do 20 km, ale fakt, że część trasami szybkiego ruchu). Średnio w mieście mam koło 10. Ale bywa, że dużo więcej. Wystarczy parę szybkich startów (znaczy do oporu, ale bez uślizgu) i trudno zejść poniżej 12. Ale to niewielka cena za widok w lusterku. : )))

Pozdrowienia!
              Ano spalanie zależy mocno od nastroju kierowcy
              Jak spokojnie po mieście to te 10,0-10,5 wystarczy.
              Lubie te auto za niepozorny wygląd i spore możliwości - fajnie popatrzeć na miny gości w teoretycznie sportowych furach, objechanych przez auto dla "emertów"
              Pozdr.
              Macko

Komentarz

• milleniusz
                Ambiente
                S_OCP Member
                • 2008
                • 186

Zamieszczone przez maciejk77
                Trasami szybkiego ruchu to mozna i zejsc do 8
                Nie potrzeba wcale szybko startowac zeby bylo przynajmniej 12. Przejedz z bemowa do centrum w godzinach rannych stojac w korkach i na swiatlach odrazu po uruchomieniu silnika - odcinek 10km, srednia 13km/h i masz niewyjete 13-14 litrow lub wiecej
                Racja, racja. Moje opinie mogą być trochę niereprezentatywne. Żoliborz - Praga i z powrotem, mam koło 8, jak mi się chce (i oczywiście nie wtedy, gdy wszyscy jadą na drugą stronę Wisły spać). Z drugiej strony ostatnio byłem we Wrocławiu, gdzie na odcinku prawie 10 km miałem 17. Lekki opad szczęki, ale miasto jest totalnie zatkane (średnia poniżej 10 kmh). Też mam 4.000 i na razie wszystko cacy.

A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.

Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...

:twisted:

Komentarz

• Andrev3
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 6116

[quote="milleniusz"]

A, przy okazji, dzisiaj pierwszy raz mocniej hamowałem (ale raczej nie do oporu i jeszcze był margines i w ogóle pełna kontrola sytuacji), w każdym razie włączyły się awaryjne. Nie bardzo wiedziałem jak to wyłączyć, nacisnąłem i zwolniłem przycisk awaryjnych i przestało, ale nie wiem, czy to nie przypadek (bo mrugało z 5 sekund). Ktoś wie? Może trzeba zwolnić hamulec? Było pod górkę, więc trzymałem wciśnięty.

Normalnie to funkcja pożyteczna, ale w tym akurat przypadku droga była pusta, nie licząc beemki obok, no i wiecie. Po co mi to ma mrugać - psuje powagę chwili...

:twisted:
                  Nie da się tego inaczej wyłączyć. System bezpieczeństwa wyczuł nagłe hamowanie i dlatego Ci się włączyły awaryjne. Musisz odczekać te 5 sekund i same zgasną
                  Pozdro
                  RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• cieq
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 745
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGU 1.8 20VT 150 KM
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie a nie myślicie o jakimś delikatnym sofciku? 5000km i można by zrobić :twisted:
                    www.pinkbike.com

Komentarz

• Macko
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 69

Zamieszczone przez cieq
                      Panowie a nie myślicie o jakimś delikatnym sofciku? 5000km i można by zrobić :twisted:
                      Przy seryjnym zawieszeniu trochę się boję zwiększać moc.
                      Przejechałem lekko ponad 2 kkm i zacząłem troszkę dociskać - IMO zawieszenie jest niby twarde ale np w zakręcie o nierównej nawierzchni albo przy manewrach pedałem gazu w czasie pokonywania łuku buda zaczyna się bujać jak żaglówka na fali. Żeby coś kombinować z softem trzeba pokombinować z zawiasem - chyba, że ktoś chce zostać mistrzem prostej.

[ Dodano: Sro 30 Kwi, 08 12:14 ]
                      Ocieplilo sie troszke - klima zaczęla się wlączać i kupa.
                      Cos tam niby mielilo, powietrze dmuchało, że prawie głowę oderwało a w środku ciepło. Się okazało, że z fabryki wyjechało auto, które zamiast 525 g miało 100 g czynnika chłodzącego. Po całym cyklu testowym nic nie wskazuje na wyciek - muszę sprawdzić czy samochód był w poniedziałek składany 8)
                      Pozdr.
                      Macko

Komentarz

• Jomi
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 109

Zamieszczone przez Macko
                        Cytat:

Może to ci pomoże.
                        http://new.skoda-auto.com...hBluetooth.aspx

Dzięki.
                        Soft zainstalowany - działa.
                        Programik działa cały czas w tle ale kontakty są zczytywane przez moduł w samochodzie tylko po pierwszym połączeniu z telefonem. Po wyłączeniu programu wyrzuca komunikat, że książka jest pusta mimo, że fizycznie kontakty tam są. Widać ten sofcik zapewnia stałe połączenie między telefonem a modułem w samochodzie.
                        Jeszcze raz wielkie dzięki.
                        a ja niestety mam Nokię E65 i ten soft nie wymienia tego modelu :cry:
                        oczywiście jestem wkurzona, bo nie po to kupowałam taką opcję, żeby teraz w telefonie grzebać zamiast widzieć książkę telefoniczną na wyświetlaczu :!:

na szczęście salon gdzie kupowałam swoje auto ( a raczej przemiły sprzedawca) łączy się ze mną w bólu i również szuka rozwiązań :evil:

może znacie rozwiązanie problemu dla tego modelu telkefonu ?
                        www.zobacz-uslysz-powiedz.pl

Komentarz

• hubert
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 119

Może by chociaż ktoś z kolegów zhamował serie,byśmy znali możliwości motorowni :?:
                          Chyba że gdzieś jest wykres,a ja przeoczyłem ops:
                          X1 20d s-drive m-pakiet i Ducato 100 Multijet...Skode miło wspominam

Komentarz

• awiacek
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 152

Zamieszczone przez Jomi
                            Czy próbowałaś instalować oprogramowanie dla Nokia E60? Może jest to niewielka różnica modelowa a soft będzie działać.
                            Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together

Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.

Komentarz

• milleniusz
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 186

Zamieszczone przez hubert
                              Może by chociaż ktoś z kolegów zhamował serie,byśmy znali możliwości motorowni :?: Chyba że gdzieś jest wykres,a ja przeoczyłem ops:
                              Chyba nie ma, bo cośbym wiedział - szukałem wszelkich informacji przed kupnem, a potem to nikt się z kolegów nie chwalił.

A za hamowanie to chyba jakiś pieniądz trzeba zostawić? Ile? Coś przy okazji mogę z tego mieć? Bo programu nie chcę, przynajmniej na razie.

Komentarz

• maciejk77
                                Drive
                                • 2007
                                • 88

tez ciekaw jestem ile kosztuje hamownia. z wykresu bedziesz mial satysfakcje, ze jako pierwszy ...

co do programu to powoli sie szykuje. te 160 to wcale nie jest za duzo. okolo 200 bedzie w sam raz bedzie prawie rs
                                Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tez ciekaw jestem ile kosztuje hamownia
                                  gdzieś koło stówki tak jakoś gdzieś na forum odstałem odpowiedz.
                                  ewentualnie
                                  http://www.tdi-tuning.pl/kontakt.htm i wszystko jasne
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

No, no. Wykresik serii jakis by sie przydał dla potomności.

Zachęcam... ops:
                                    TDI 205PS

Komentarz

• _tm_
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 2333
                                      • Superb III (3V3)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Warszawa, Okęcie (niedaleko Media Markt na al. Krakowskiej) - koszt 50pln
                                      S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                      Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                      -------------------------------------------------------------------------
                                      O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                      O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                      O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• Jomi
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 109

Zamieszczone przez awiacek
                                        Zamieszczone przez Jomi
                                        Czy próbowałaś instalować oprogramowanie dla Nokia E60? Może jest to niewielka różnica modelowa a soft będzie działać.
                                        Nokia is an innovative global leader in 5G, networks and phones. See how we create the technology that helps the world act together

Generalnie z tego co zobaczyłem jest to wsparcie dla urządzenia "Nokia 616 Car Kit", czyli jeżeli telefon nie potrafi się połączyć z oryginalnym urządzeniem Nokii i udostępnić książki telefoniczej to z zestawem samochodowym będzie ten sam problem.
                                        ściągnęłam ten soft do swojej noki i zainstalowałam ,ale ksiązka telefoniczna dalej pusta w aucie i brak kontaktów i historii połączeń :x
                                        www.zobacz-uslysz-powiedz.pl

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                          Warszawa, Okęcie (niedaleko Media Markt na al. Krakowskiej) - koszt 50pln
                                          Dokładniej Mineralna 26
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...